Nikad veći broj zaposlenih u RS

Republika Srpska, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, bilježi nikada veći broj zaposlenih. Platu u Srpskoj zarađuje oko 300 hiljada radnika. Na evidenciji nezaposlenih je 64 hiljade osoba.

Ipak, situacija na tržištu rada nije sjajna. Veliki problem poslodavci imaju sa pronalaskom kvalifikovanih kadrova. Na koji način riješiti taj problem i šta su potencijalne šanse za razvoj Republike Srpske?

Prema posljednjim podacima u Republici Srpskoj zaposleno je blizu tri stotine hiljada radnika. Najviše do sada. Ta brojka bila bi i veća da postoji interesovanje za ona zanimanja koja su najtraženija na tržištu rada i plaćena iznad prosjeka- zanate.

– Mi imamo djecu koja treba da dođu na praksu i pružimo im taj praktični dio obuke, međutim, kada oni završe školu oni odoše svojim putem. Neće nikada da se zadrže – rekla je poslodavac Žan Arsić.

Trend manjka zanatlija na tržištu rada stručnjaci očekuju i u narednom periodu.

– S obzirom da mi nismo afirmisali rad kao pojam, onda je sasvim normalno da su se mladi ljudi kroz neki dužu period okretali od zanata i nisu upisivali zanatska zanimanja – izjavio je direktor Agencije za zapošljavanje Miroslav Vukajlović.

Gašenje velikih proizvodnih pogona i pogrešna upisna politika, smatraju u Zanatsko-preduzetničkoj komori, jeste osnovni razlog za trenutnu situaciju. A potencijala svakako ima.

– Naš kad ode zanatlija na Zapad, je najbolji. Mi smo strašno inteligentan narod i brzo se snađemo. Samo treba malo da se smanje nameti i da se te plate povećaju. Mi smo tako maleni i bogati, za sve ima mjesta – naveo je predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Lazo Šešić.

Analiza tržišta koju su radili u Zavodu za zapošljavanje pokazala je potrebu za prekvalifikacijom određene radne snage.

– Gdje ćemo pokušati da ono što kažu poslodavci, koja su to zanimanja koja su deficitarna, i sa druge strane imamo ona zanimanja koja se trenutno traže na tržištu i biće ponuđeno tim licima da se prekvalifikuju i dokvalifikuju kako bi mogli biti konkurentni na tržištu rada – naglasio je rukovodilac filijale Banjaluka, Zavod za zapošljavanje Mladen Vrećo.

Za Srpsku je važno da se strateški odredi u kom smjeru će se razvijati tržište rada. IT sektor, poljoprivreda, turizam i energetika, najveće su razvojne šanse Srpske. Međutim, i za to treba stvoriti određene preduslove, što nas opet vraća na polaznu tačku, obrazovanje.

– To su neke oblasti gdje mi sigurno imamo šta da kažemo. Ali bi bilo dobro da i za te oblasti pripremimo određeni stručni kadar koji će moći da odgovori onim zahtjevima koje investitori očekuju – dodao je Vukajlović.

Trenutno je u Republici Srpskoj najveći rast zaposlenosti zabilježen u metalskoj industriji, dok se sa najviše kvalifikovanih radnika nedostaje u uslužnim djelatnostima i građevini. Potencijalni ključ za rješenje ovog problema je u boljoj saradnji obrazovnog sistema i poslodavaca.

(RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *