Otvoreno pismo načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice Ministarstvu privrede i preduzetništva RS

Prijedlog da se raskine ugovor sa Hamdo grupacijom o zakupu drvne industrije Nova Romanija Sokolac

U ime zabrinutih radnika d.o.o. Hamdo grupa iz Sokoca, inače zakupca drvne industrije Nova Romanija koji su dio pomenutog preduzeća u vlasništvu Vlade Republike Srpske, zakupili na period od deset godina, obraćam vam se sa prijedlogom da se zbog neispunjenih obećanja, kašnjenja uplate doprinosa i ličnih dohodaka raskine ugovor sa ovom grupacijom.

Raskid ugovora zbog promjenjenih okolnosti može se smatrati svojevrsnom prevetnivom kako bi se spriječila gomilanja dugovanja, od isplate plata zaposlenih, povezivanja radnog staža, do plaćanja dobavljačima, kako ne bi ponovo došli u situaciju u kojoj se Nova Romanija nalazila prije ove saradnje sa Hamdo grupacijom.

Građani Sokoca, zaposleni u ovoj drvnoj industriji su zabrinuti i obraćaju se opštinskiom vlastima i meni lično kako bi ih zaštitili i kako bi se izborili za svoje lične dohotke.

U samoj Hamdo grupaciji došlo je do određenih promjena u vlasničkim strukturama. Nije ispunjeno ono što je 2017. godine najavljivano, premda su određeni procesi pokrenuti. Broj radnika nije povećan na 300, nije uloženo koliko je najavljivano. Ovo se može kada je u pitanju prethodna i ova godina razumjeti, budući da smo suočeni sa pandemijom. Međutim kada je u pitanju isplata ličnih dohodaka i doprinosa već zaposlenim radnicima, tu ne treba da se toleriše kašnjenje i dugovanje koje sada ide i ka pola godine.

Sve ovo dobija na dodatnoj težini kada se zna da postoje zainteresovane strane, da nastave proizvodnju, te da dalje ulažu i eventualno i kupe Novu Romaniju. Ozbiljni arapski investitori iskazali su ambijicu da preuzmu sokolačku drvnu industriju.

Smatram da Vlada i resorno ministarstvo treba da ove iinformacije razmotre, dodatno istraže te da razgovaraju sa zainteresovanim kupcima drvne industrije Nova Romanija, a sve u najboljem interesu radnika i građana opštine Sokolac.

Razlog raskida

Hamdo Grooup, doo. zakupila je cjelokupnu imovinu a. d. ,, Nova Romanija,, Kao razlog raskida navode se neispunjenje odredaba Ugovora o zakupu broj 96/17 od 19.9. 2017. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *