SAJAM NAUKE u Banjoj Luci- prilika da učenici predstave svoj rad

Učenici banjalučke Građevinske škole učestvovaće u četvrtak i petak, 28. i 29. novembra, na Festivalu nauke u Banjaluci, te posjetiocima pokazati svoju posvećenost nauci, ali i zanimljivim eksperimentima približiti naučne metode.

Profesor stručnih predmeta u ovoj školi Sanja Cvijić Vučković, koja, osim redovnih školskih predavanja, organizuje za učenike i kreativnu radionicu, kaže da je ova sekcija mjesto susretanja radoznalih i kreativnih mladih ljudi, koji su spremni da uče na drugačiji način.

Vučkovićeva kaže da se zanimljivim eksperimetima djeci lakše mogu približiti fizičke pojave oko njih, a koje su im neophodne za razumijevanje stručnog teorijskog gradiva.

“To je mjesto gdje koristimo priliku da svo gradivo u redovnom nastavnom programu pojasnimo i doradimo u okviru sekcije, praveći različita didaktička sredstva koja kasnije koristimo i u nastavi”, rekla je Vučkovićeva.

Iako kabinet u kojem đaci eksperimentišu čini pet metara kvadratnih ograđenog hodnika u školi, Vučkovićeva je istakla da to ne sprečava djecu da uče i postižu rezultate, ali i da bi im malo više prostora dobrodošlo.

“Veliki broj učenika je zainteresovan za radionicu, ali zbog veoma ograničenog prostora kojim raspolažemo morala sam da ih rasporedim u grupe, te svaka tri mjeseca radim sa drugom grupom, i to jednom sedmično”, rekla je Vučkovićeva.

Ona smatra da su ove sekcije veoma značajne, jer su mjesto gdje učenici mogu bez granica da pokažu potencijal i treniraju sposobnosti na konkretnim projektima.

“Kroz radionice je prošao veliki broj učenika i uglavnom su svi ostvarili zapažene rezultate u svojim karijerama. Među njima je bilo učenika koji su ostvarili različite uspjehe na kraju školske godine, ali su na ovim sekcijama shvatili da ako zavole ovu struku mogu da daju maksimum”, napomenula je Vučkovićeva.

Ona smatra da je Festival nauke odlična prilika da učenici pokažu znanje i potencijal, ali i da se povežu i upoznaju sa drugim đacima, kao i sa stručnjacima iz ove oblati iz cijele Republike Srpske.

“Na Festivalu učestvujemo već posljednje tri godine i najviše smo privlačili pažnju najmlađih, što nam je i cilj – da steknu uvid da nauka nije bauk. Želim da probudim radoznalost i kreativnost kod najmlađih, jer nam je to zalog za budućnost”, rekla je Vučkovićeva.

Učenik trećeg razreda Građevinske škole Luka Đukić rekao je da mu je ova sekcija omigućila da se naukom bavi na zanimljiv način.

“Trenutno radimo na optičkim iluzijama, u čiju suštinu kroz teoriju ne možemo ući na pravi način”, istakao je Đukić i dodao da ga najviše zanima oblast niskogradnje.

Učenica trećeg razreda Klaudija Rašeta rekla je da mnogo zanimljivog nauči na radionici jer eksperimenti na jednostavan način približe i naizgled komplikovanu nauku.

“Festival nauke je dobra prilika da te eksperimente prikažemo i drugima, na prvom mjestu najmlađima, jer će lakše moći da razumiju sve što radimo, ali i da razmijenimo iskustva sa drugim učesnicima Festivala”, rekla je Rašeta.

Festival nauke, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Srpskoj, organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, a biće otvoren 28. novembra u 10.00 časova u banjalučkom Domu omladine.

Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *