Otvorena prva Banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj (FOTO)

Danas je svečano otvorena Banka humanog mlijeka, kao i adaptirani i opremljeni poliklinički dio Klinike za dječije bolesti.

U sklopu tradicionalne humanitarne kampanje “S ljubavlju hrabrim srcima”, koju je pokrenula predsjednica Republike Srpske gospođa Željka Cvijanović a na inicijativu Udruženja prijevremeno rođene djece „Mrvice“, skupljena su finansijska sredstva za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj. Cilj osnivanja Banke humanog mlijeka je da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Formiranjem polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti sve specijalističke pedijatrijske ambulante sada su na jednom mjestu, odvojene od stacionarnog dijela gde su naši najmlađi hospitalizovani pacijenti. Korisna površina ovog prostora je cca 600 m2 .

– Presrećan sam i ponosan na naš još jedan veliki uspjeh. Prvi put imamo banku humanog mlijeka, a i Polikliniku za dječje bolesti, gdje na jednom mjestu imamo specijalističke, subspecijalističke ambulante i kabinete. Želim u ime naših malih i najdražih pacijenata da se zahvalim predsjednici Republike Srpske gospođi Željki Cvijanović što je nastavila akciju koju je započeo tadašnji predsjednik Milorad Dodik. Veliko hvala Vladi Republike Srpske, ministru Alenu Šeraniću i svima koji su učestvovali u ovom projektu. Hvala puno mojim kolegama, zdravstvenim radnicima, sestrama, ljekarima na strpljenju, a i velikoj podršci – rekao je prof. dr Vlado Đajić.

Amela Filipović, zamjenik predsjednice Udruženja “Mrvice”, istakla je da je ovo udruženje posebno ponosno jer su dočekale da dobiju prvu banku humanog mlijeka.

– Humano mlijeko je hrana, ali i lijek. Posebnu zahvalnost dugujemo predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović što je podržala našu inicijativu. Želim srećan i uspješan rad Banke humanog mlijeka”, istakla je Amela Filipović.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC Republike Srpske je rekao da je uloženo dosta vremena i energije u ovaj projekat.

– Banka humanog mlijeka je neophodna i vidjećete koliko to znači u bliskoj budućnosti za naše male pacijente. U ime svih naših najmlađih pacijenata koji se liječe i koji će se liječiti u našoj Klinici zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način učestvovali da se ovaj projekat izrealizuje”, rekao je Vladimir Mirošljević.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske dr Alen Šeranić je rekao da je ovo velika i značajna stvar za pacijente u Republici Srpskoj koji se liječe u Klinici za dječije bolesti. Iskoristio je priliku da se zahvali zdravstvenim radnicima, Udruženju “Mrvice”, generalnom direktoru prof. dr Đajiću.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je tu da zajedno sa Vladom Srpske podrži sve važne projekte koji su od interesa za sve nas, kako za građane, tako i za zdravstvene radnike – istakao je ministar Alen Šeranić.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske je rekla da je ponosna što je realizovan ovaj projekat, te se zahvalila Udruženju “Mrvice”, generalnom direktoru prof. dr Vladi Đajiću, načelniku Mirošljeviću, Vladi Republike Srpske i svim građanima koji su učestvovali u humanitarnoj akciji kako bismo mi mogli napraviti prvu Banku humanog mlijeka u Republici Srpskoj. Dodala je da je na inicjativu generalnog direktora prof. dr Vlade Đajića i uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske kompletan prostor adaptiran i da se tu sad nalaze na jednom mjestu sve specijalističke i supspecijalističke ambulante, a medicinski profesionalci imaju izvanredne uslove za rad.

– Srećni smo jer će ovo imati svoju punu svrhu, jer je ovo hrana i lijek i mislim da smo sa realizacijom ovog projekta napravili veliki podvig – rekla je predsjednica Željka Cvijanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *