Davidović: Podrška institucijama koje vode brigu o djeci

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je danas da Ministarstvo kroz različite projekte, programe i aktivnosti pruža podršku institucijama koje vode brigu o djeci kako bi se olakšalo njihovo funkcionisanje i djeci bilo omogućeno da imaju srećno i bezbrižno djetinjstvo i odrastranje.

Davidovićeva je, pred početak centralne manifestacije obilježavanja Nedjelje djeteta u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, rekla da se ove sedmice nešto više i intenzivnije govori o pravima djeteta, njihovim potrebama i željama.

“Tokom cijele godine imamo obavezu da brinemo o njima, prvenstveno kao roditelji, a zatim i kao nosioci javnih funkcija”, rekla je Davidovićeva novinarima.

Ona je istakla da će na manifestaciji, koja je organozovana sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, biti uručene nagrade učenicima koji su napisali najbolje literarne radove na temu “Zdravo tijelo, vedar duh”, što je i slogan ovogodišnje manifestacije.

Vršilac dužnosti pomoćnikma ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović je u izjavi novinarima istakla da su dječija prava vanvremenska i da o njima treba uvijek razmišljati.

“Svi donosioci odluka moraju prvenstveno voditi računa o potrebama i interesima djece, o zadovoljavanju njihovih potreba”, rekla je Cvijanović, navodeći da svako dijete ima pravo na život, na zdravlje, pravo na obrazovanje i druga prava.

Cvijanovićeva je naglasila da je posebno važno da sistem vaspitanja i obrazovanja bude usklađen sa potrebama i interesima djece, dodajući da Ministarstvo prosvjete i kulture ove i prethodnih godina intenzivno radi na unapređenju sistema vaspitanja i obrazovanja, prvenstvo na inoviranju nastavnih planova i programa.

Ona je navela i da pitanje stručnog usavršavanja vaspitno-obrazovnih radnika treba da bude imperativ za narednu godinu, naglasivši da se ulaganjem u kadar, u rekonstrukciju školskih objekata stvara stimulativno i prijatno okruženje za odrastanje djece.

“To nam se kasnije višestruko vraća jer ulaganjem u djecu ulažemo u cjelokupno društvo Republike Srpske”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Srpskoj ima 55.000 djece predškolskog uzrasta, a od tog broja njih 27.000 je uključeno u predškolsko vaspitanje i obrazovanje odnosno pohađa neke od predškolskih ustanova.

Cvijanovićeva je rekla da se taj broj povećava posljednjih deset godina, te da je prije deset godina procenat obuhvata djece u predškolskim ustanova bio sedam odsto, a danas je 27 odsto.

Ona je navela da u Republici Srpskoj ima 88.000 osnovaca, te da se zbog demografske situacije taj broj smanjuje.

Centralnoj manifestaciji obilježavanja Nedjelje djeteta u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

 

 

srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *