Intervju: Biolog Tatjana Jovanović odgovara na najvažnija pitanja o prenatalnom testu

Planirate trudnoću ili vam je već ginekolog potvrdio da ste trudni? Čuli ste za prenatalni test, ali niste dovoljno informisani gdje se on može obaviti u Banjaluci? Zanima vas kako izgleda ta procedura? Odgovore na ova pitanja daje Tatjana Jovanović, diplomirani biolog iz oblasti genetike i molekularne biologije koja je i izvršni direktor za medicinske poslove BTGMED u Banjaluci. Tatjana se svakodnevno susreće sa trudnicama i informiše ih o svemu što žele znati prije nego što obave pomenuti test, a neke najvažnije informacije je dala i za portal Novosti plus.

 

Šta je to prenatalni test, kad je poželjno da se uradi i kome se preporučuje?

Prilikom začeća, beba nasljeđuje 23 hromozoma od svoje majke i 23 od oca. Prilikom kombinovanja tih hromozoma ponekad dolazi do slučajnih oštećenja i različitih kombinacija koje mogu dovesti do oboljenja od samog rođenja. Svaki put kada se ćelije podijele, ove greške se akumuliraju. Prenatalni testovi analiziraju genetski materijal ploda da bi budućim roditeljima pružili pravovremene informacije o genetskom zdravlju svog budućeg djeteta. Postoje invazivni (poput amniocenteze ili horionskih čupica) i neivazivni prenatalni testovi (NIPT). Neinvazivni prenatalni testovi se mogu uraditi već od 10. nedjelje trudnoće, jer se već u ranoj trudnoći u krvi majke nalazi dovoljan procenat slobodno-cirkulišuće DNK ploda (fetalna frakcija) potreban za analizu. VeritasTest myPrenatal je neinvazivni prenatalni test (NIPT) ne nosi rizik od spontanog pobačaja jer analizira mali uzorak krvi iz vene trudnice.

Ovakvi testovi su namjenjeni svim trudnicama a prvenstveno:

  • Trudnicama starijim od 35 godina
  • Trudnicama sa lošim dabl i/ili tripl testom
  • Trudnicama sa opterećenom porodičnom anamnezom
  • Trudnicama koje u začele vantjelesnom oplodnjom
  • Trudnicama sa ranijim spontanim pobačajima

Neinvazivni prenatalni testovi se preporučuju svim budućim majkama koje žele biti sigurne u genetsko zdravlje svoje bebe ali i onima koje su nestrpljive te bi željele znati bebin pol.

Zašto je poželjno da trudnice urade prenatalani test i koje su prednosti tog testa u odnosu na neke druge preglede poput dabl testa ili amniocinteze?

VeritasTest myPrenatal je neinvazivni genetski test iz krvi trudnice koji pruža najpreciznije i najjasnije informacije o genetskom zdravlju bebe. Ovaj test nudi pouzdanost od 99,9% i uz njega budući roditelji mogu isključiti najčešće sindrome poput Down, Edwards i Patau (trizomija 21, 18, 13). VeritasTest myPrenatal je za trudnicu i plod sasvim bezopasan. On je u potpunosti neinvazivan jer se analiza radi na 10ml venske krvi trudnice. Uzorak se analizira na illumina platformi u SAD-u i Španiji, što znači da provjerene laboratorije i snažne države garantuju sigurnost uzorka, kvalitet obrade i zaštitu podataka. Dable test se takođe radi iz krvi trudnice. Osnovni paketi VeritasTesta myPrenatal pokrivaju analizu koju pruža double test, ali sa mnogo većom preciznošću. Dabl test se radi između 12. i 14. nedjelje trudnoće, a prednost myPrenatal testa je što se može uraditi već od 10. nedjelje trudnoće. Nalazi za dabl test daju statistički prikaz potencijalnog rizika na genetska oboljenja, što često može stvoriti dodatnu nervozu i stres kod trudnica. Dešavalo se da trudnice imaju visok rizik na jednu od tri trizomije, ali to često ne znači da beba zaista ima promjena u broju hromozoma ili na samom hromozomu.VeritasTest myPrenatal je i zbog toga mnogo bolja opcija jer daje jasne odgovore da li postoji genetska promjena ili ne. Nalaz Veritas testa myPrenatal pruža preciznije i jasne informacije o genetskom zdravlju bebe. Ukoliko trudnice žele bezbjednu alternativu za invazivne metode poput amniocenteze, onda je to upravo VeritasTest jer ne nosi rizik od spontanog pobačaja. Najvažnija karakteristika ovakvih prenatalnih testova je njihova neinvazivnost, s obzirom na to da različiti invazivni zahvati nose određen rizik po bebu i majku. VeritasTest trudnicama pruža mogućnost neinvazivnog testiranja bebe na određene nepravilnosti u broju i strukturi hromozoma kao što je:

  • Down sindrom (trizomija 21)
  • Edwards sindrom (trizomija 18)
  • Patau sindrom (trizomija 13)
  • Analiza svih hromozoma 1 do 22

Takođe je moguće uraditi skrining na poremećaje polnih hromozoma kao što su:

  • Klinefelter sindrom
  • Turner sindrom
  • Jacobs sindrom
  • Trizomija X (XXX)

VeritasTest nudi i mogućnost informasanja o mikrodelecijama koja takođe mogu biti uzrok određenih sindroma poput DiGeorge sindroma (22q11) i mnogih drugih.

Koliko dugo vaš tim nudi ovu uslugu i da li se povećava broj trudnica koje se odlučuju uraditi ovaj test?

Stručni tim naše kompanije posluje već 10 godina na teritoriji Bosne i Hercegovine. Mi smo ekskluzivni i ovlašteni partneri Veritas-a za Jugoistočnu Evropu. Veritas je osnovan od strane profesora i genetičara sa Univerziteta Harvard, i pruža mogućnost besplatnog savjetovanja u saradnji sa stručnjacima sa Harvarda. Ovu uslugu nudi samo Veritas. Zbog njegove pouzdanosti, preciznosti i najniže stope neuspjelih testova u odnosu na sve dostupne prenatalne testove na svijetu, trudnice se svakim danom sve više odlučuju upravo za VeritasTest. Nakon konsultacija sa svojim ginekologom i u saradnji sa našim stručnim timom, trudnicama se pruža mogućnost da u roku od par radnih dana dobiju jasne i precizne informacije o genetskom zdravlju bebe.

Ima i onih trudnica kojima cijena testa predstavlja prepreku da ga urade, pa nam navedite na koji način im olakšavate plaćanje?

Svim našim klijentima je dostupno plaćanje do 12 mjesečnih rata za bilo koju myPrenatal uslugu, a već registrovanim klijentima pružamo i dodatne pogodnosti na nove usluge. Sve trudnice koje su uradile VeritasTest myPrenatal ostvaruju i popuste za uslugu čuvanja matičnih ćelija u SSCB – Švicarskoj banci matičnih ćelija. Za one koji žele i dodatno da se informišu o prenatalnom testu, mogu se javiti u BTGMED, Aleja Sv. Save 59, Banja Luka (preko puta dvorane Borik) ili se javiti putem telefona  (+387 51 213 640, +387 65 387 036) ili  na  email info@btgmed.com.

 

Novosti plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *